Klassiek pianiste

Klassiek pianiste Noriko Yabe

Noriko Yabe is een uit Japan afkomstige klassiek pianiste (1975). Zij kreeg op zesjarige leeftijd haar eerste pianolessen. Haar talent werd snel ontdekt en al spoedig gaf ze haar eerste concerten met als gevolg dat ze als 12-jarige haar debuut maakte als soliste met Madison Symphony Orchestra in de VS. Na de afsluiting van haar studie in haar geboorteland zette ze het voort bij Willem Brons aan het Conservatorium van Amsterdam, waar ze in 2003 afstudeerde.

Noriko was deelneemster van verschillende muziekfestivals zoals de Interlochen Music Camp in Michigan (VS) en de Sandòr Vègh International Academy for Chamber Music (Tjechië). Ze nam ook deel aan masterclasses door o.a. Willem Brons, Edith Picht-Axenfeldt en Victor Rosenbaum en van kamermuziek door o.a. Toru Yasunaga, Karl Leister en Kyoko Hashimoto.

Pianiste Noriko is verbonden als docent corepetitie aan het Conservatorium van Amsterdam. Ook is ze vaste begeleidster bij de zomeracademie van The International Holland Music Sessions in Bergen NH.

Noriko heeft concerten gegeven als soliste zowel als kamermusicus in Japan, de VS, Tjechië, Italië en Slovakije. In mei 2012 trad ze op in de Kleine Zaal van het Concertgebouw Amsterdam en in de Philharmonia in Bratislava met de Russische cellist Dmitri Volkov.

Als cello-viool duo vormt Norika Yabe samen met Saskia van Otterloo – Plagge een klassiek strijkduo.
Beoordeel pagina