Kunstfluiter Geert Chatrou

Wereldkampioen kunstfluiten Geert Chatrou (klassiek, jazz, wereldmuziek)

“Geert Chatrou kreeg een staande ovatie, nadat ie was uitgefloten …”

Kunstfluiten is fluiten met alleen de lippen. De Nederlander Geert Chatrou is er zo goed in dat hij er drie keer wereldkampioen mee werd. Hij zegde zijn baan op en reist nu de hele wereld over om op te treden met grote artiesten en orkesten en in belangrijke zalen. Geert maakt van zijn lippen een volwaardig instrument.

De Brabander Geert Chatrou fluit al zo lang hij zich kan heugen. Hij speelt blokfluit, dwarsfluit maar het liefst fluit hij met enkel zijn lippen als instrument. Dat hij met deze laatste manier van fluiten zover is gekomen – 3 maal wereldkampioen!- verbaast hem, net zoals ieder ander.

Zijn repertoire is zeer uiteenlopend: van tango’s van Astor Piazzolla tot klassieke mondbrekertjes van Bach, Mozart en Debussy en bekende fluitdeuntjes die gasten mee kunnen fluiten, werk altijd erg goed!

Na een uit de hand gelopen grap van zijn schoonzus, ze gaf hem op voor het wereldkampioenschap kunstfluiten in Amerika (een kampioenschap dat hij in 2004 ,2005 én 2008 op zijn naam schreef) heeft Geert inmiddels vele podia gedeeld met evenzoveel aansprekende artiesten; Het Metropole Orekst, het Limburgs Symfonie Orkest, het Rosenberg Trio, Jan Vayne, het Leonardo Strijkkwartet, Freek de Jonge, e.v.a.

Over het door hem gewonnen kampioenschap in 2004 is een prijswinnende documentaire gemaakt, Pucer Up, door Kate Davis en David Heilbroner, beide meervoudig Emmy Award winnaars. Deze documentaire is inmiddels in meer dan 10 landen uitgezonden.

In 2005 bracht Geert een cd uit met de Rotterdamse band OCOBAR, een cd die zeer goed ontvangen is en waarop ook Fay Lovski te horen is. Een journalist schreef als kop boven een recensie van één van Geert’s optredens: “Chatrou kreeg een staande ovatie, nadat ie was uitgefloten”…

In English

Geert Chatrou has been whistling as long as his memory goes. He loves whistling, using only his lips as an instrument. This he does só well, that he already won the World Championships three times! A prizewinning documentary about the International Whistling Convention in 2004 was made by Kate Davis and David Heilbroner, both Emmy-Award winnershas been screened in over 40 countries.
A journalist wrote as a headline in the newspaper, reviewing one of Geert’s concerts:
Chatrou got a standing ovation, after he blew away the audience…

“Ik denk dat fluiten mensen intrigeert. Iedereen kan fluiten of heeft wel een poging gedaan. Bij optredens merk je ook altijd dat veel mensen fluitend de zaal uitgaan.”

“Zijn razendsnelle sprongen van de ene toon naar de andere zijn adembenemend. Wanneer hij wandelend door zijn huis even spontaan een paar nootjes blaast, raakt hij je meteen. Als een topviolist die voor je neus zijn Stradivarius uit de koffer pakt”. De Volkskrant

2 (40%) 1 vote